Мария Станева
Мария Станева е на 58 години и живее в с. Житница. Нейният старт в пчеларството е преди 10 години като помощник на пчелина на сина й.
Ето и нейните думи:
“От година на година започнах не само да помагам, но и да се интересувам от пчелите и начина им на живот и развитие. Ставаше ми все по – интересно. Процесът на отглеждане на пчелно семейство е толкова различен и интригуващ за мен. Продуктите, които можеш да добиеш от пчелното семейство – мед, прашец, прополис, са продукти от природата, които за мен имат голяма лечебна сила. Това ме накара да създам мой собствен пчелин, който се състои от 94 пчелни семейства. Със всяка година любовта ми към пчелите и природата става все по голяма.”
Мария участва в програмата “Осинови кошер”.
Диастазна активност - 27.42
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Няма наличие на примеси от търговска глюкоза
Наличието на търговска захар в състава на меда е сигурен признак за преднамерено фалшифициране на меда с цел повишаване на неговото количество. Това е недопустимо, тъй като на практика представлява заместване на полезните захари на меда с вредни такива.
Съдържание на редуциращи захари - 78.80
Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%
Няма наличие на антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 81.7% кръстоцветни
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%