Николай Николаев
Николай Николаев започва да се занимава с отглеждането на пчелни семейства през 2012г. Възрастен пчелар му помогнал да закупи първия си кошер.
Ето и неговата история:
“Започнах да търся информация за методите на отглеждане в интернет пространството. Гледах видеоклипове, когато ми попаднеха книги си ги теглих и препрочитах, като в момента имам над 10 GB инфо за пчелите. Основното ми препитание беше в друг сектор, с пчелите започнах като хоби. Там се чувствах спокоен и разбрах, че това чувство, когато напролет, при първите топли дни, ги видиш да започват да излизат от кошера, се равнява на един нов живот. Постепенно страстта да отглеждам пчели се увеличи, с помощта на европроекти успях да закупя нови кошери и изцяло нова техника съобразно изискванията за съхранение и добив на пчелен мед. През 2022 закупих професионална сушилня за пчелен прашец. Въпреки многото трудности през годините, успях да развия стопанството до 76 бр, като тази година планирам тази бройка да надмине 100 бр. За мен най-радостното е, когато клиенти кажат ,че са си припомнили вкуса от меда и мириса на восък от дедите си.”
Николай участва в програмата “Осинови кошер”.
Очаквайте отново скоро!
Диастазна активност - 23.81
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Няма наличие на примеси от търговска глюкоза
Наличието на търговска захар в състава на меда е сигурен признак за преднамерено фалшифициране на меда с цел повишаване на неговото количество. Това е недопустимо, тъй като на практика представлява заместване на полезните захари на меда с вредни такива.
HMF - <3 mg/kg
Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg.
Няма наличие на антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 65.8% слънчоглед, 11.8% билки, 7.8% липа
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%.