Румен Балински
Пчеларска къща “Балински” е специализирана в производството на биологични пчелни продукти от над 700 броя пчелни семейства .Пчелините са разположени в близост до село Тотлебен, област Плевен. Те се намират в район с богата медоносна растителност. Пчелните продукти се извличат в модерна пчеларска къща, разполагаща с отделни помещения за екстракция и съхранение на пчелните продукти.
“Нашата цел през годините винаги е била една – да работим за Вашето здраве, създавайки чисти пчелни продукти, без примеси и добавки.
Историята за началото на отглеждане на пчели от рода ни е дълга и интересна. Фамилното ни име само по себе си говори за пчеларството, вплетено в живота ни още от най-дълбоко минало.
По време на турското робство, българите, които са се занимавали с пчеларство, били наричани от османците “балини”, което в превод означава “медари”. В момента рода ни поддържа традицията в създаването на истински пчелен мед.
Най-известният пчелар от семейството е Румен Балински – познат на всички български пчелари като вдъхновител и организатор на най-голямото българско пчеларско изложение-договаряне “Пчеларство Плевен”. До него застават съпругата му Петя и двамата сина Драгомир и Теодор. Следват техните съпруги – съответно Александра и децата Даниел, Яна и Филип и Сара – Ели и Борис.”
Очаквайте отново скоро!
Диастазна активност - 26.16
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Няма наличие на примеси от търговска глюкоза
Наличието на търговска захар в състава на меда е сигурен признак за преднамерено фалшифициране на меда с цел повишаване на неговото количество. Това е недопустимо, тъй като на практика представлява заместване на полезните захари на меда с вредни такива.
Съдържание на редуциращи захари - 74.10
Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%
HMF - 1.20 mg/kg
Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg
Няма антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 34.40% акация
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%
Диастазна активност - 22.35
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Няма наличие на примеси от търговска глюкоза
Наличието на търговска захар в състава на меда е сигурен признак за преднамерено фалшифициране на меда с цел повишаване на неговото количество. Това е недопустимо, тъй като на практика представлява заместване на полезните захари на меда с вредни такива.
Съдържание на редуциращи захари - 79.20
Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%
HMF - 15.87 mg/kg
Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg
Няма антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 21.50% слънчоглед, 25.80% върбови
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%