Семейство Стайкови
“Живеем в югоизточните Родопи, сред красиви планини и гори. С пчеларство и производство на пчелен мед и пчелни продукти се занимаваме повече от 20 години, като любовта към пчелите винаги е била в нас, защото сме потомци на трето поколение пчелари. По-сериозно с дейността започнахме да се занимаваме около 2008г., като по това време вече имахме около 70 бр. пчелни семейства. Пчелинът се намира в района на с. Долна Кула и с. Голямо Каменяне, в близост до Гръцката граница.
През годините пчелните семейства бяха увеличени до 170 бр., чрез възпроизвеждане от собствени пчелни майки и отводки. Тъй като районите, в които пчеларстваме, а и мястото, където живеем, може да се нарече екологично чист район, решихме да се насочим към биологично отглеждане и био производството на пчелен мед и пчелни продукти. За нас не беше голямо затруднение, тъй като пчелните семейства са били отглеждани винаги с любов, с естествен подбор и хранене само със собствен пчелен мед, третиране с билки и етерични масла.
През 2019 година получихме първият сертификат за биологично производство на пчелен мед с добив от 1000 килограма. През годините и към момента сме запазили статуса си на биологично стопанство с общ брой 140 пчелни семейства, с добив от 1800 килограма мед.
Биоразнообразието в нашия район е много богато. Меденият елексир ,който произвеждат нашите пчелички е три вида: билков, акациев, манов. Но не всяка година можем да се радваме на добри добиви, тъй като всички сме зависими от природата и от климатичните условия.
В отглеждането на пчелите с любов участват почти всички членове на нашето семейство. Включваме се малки и големи, за да предадем на децата си традицията – пчелар, която на нас ни е предадена от бащи и дядовци.Нашата цел е да запазим пчелите живи и здрави, защото без тях няма живот.”
Водно съдържание - 17.2%
Качественият пчелен мед има водно съдържание до 20%. След този процент, медът се счита за незрял и има вероятност да вкисне, тъй като е изваден от кошера преждевременно.
Диастазна активност - 27.77
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Няма наличие на примеси от търговска глюкоза
Наличието на търговска захар в състава на меда е сигурен признак за преднамерено фалшифициране на меда с цел повишаване на неговото количество. Това е недопустимо, тъй като на практика представлява заместване на полезните захари на меда с вредни такива.
Съдържание на редуциращи захари - 76.40
Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%.
HMF - <3.00 mg/kg
Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg.
Няма наличие на антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 42.20% мана
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%.