Светозар Стоянов
“Здравейте! Казвам се Светозар Стоянов.
Започнах да отглеждам пчели през 2000г. със закупуването на 3 кошера. Увеличих ги до 11 броя за две години. Заминах да работя в чужбина и останаха без увеличение до 2017г., когато имах вече 20 кошера. От 2018г. имам регистриран пчелин, а от 2020г. пчелните семейства са 50бр.
До края на текущата 2022г. целя да направя кошерите си 130бр. Смятам за в бъдеще да се увеличават. Кошерите ми се намират в горска местност непосредствено до Национален парк “Златни пясъци”, на границата между обл. Добрич и обл. Варна.
Медът, който произвеждам е предимно билков.”
Светозар участва в програмата “Осинови кошер”.
Очаквайте отново скоро!
Водно съдържание - 16%
Качественият пчелен мед има водно съдържание до 20%. След този процент, медът се счита за незрял и има вероятност да вкисне, тъй като е изваден от кошера преждевременно.
Диастазна активност - 26.42
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Няма наличие на примеси от търговска глюкоза
Наличието на търговска захар в състава на меда е сигурен признак за преднамерено фалшифициране на меда с цел повишаване на неговото количество. Това е недопустимо, тъй като на практика представлява заместване на полезните захари на меда с вредни такива.
Съдържание на редуциращи захари - 75.30
Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%.
HMF - <3.00 mg/kg
Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg.
Няма наличие на антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 49.7% слънчоглед
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%.